Historiek - Koninklijke Toneelkring Wij Bouwen Oostnieuwkerke

Een stukje toneelgeschiedenis in Oostnieuwkerke

Tussen de jaren 1922 en 1938 stond de Katholieke Vlaamse Meisjesbond voor een jaarlijkse toneelopvoering. Daarnaast waren er af en toe voorstellingen door andere Oostnieuwkerkse verenigingen.

De beginjaren van Toneelkring "Wij Bouwen"

Pas in 1945 kwam er een volwaardige toneelvereniging. "Toneelkring Wij Bouwen" werd opgericht met als grote bezieler Jos Bogaert, een Antwerpenaar die tijdens de oorlogsjaren naar Oostnieuwkerke uitgeweken was. Als ervaren toneelrat slaagde hij erin enkele mensen warm te maken om toneel te spelen. Het eerste officiŽle optreden dateert van 20 oktober 1946. Het was destijds traditie om 2 stukken per avond te brengen. Op de affiche stond "SOS Victrix" aangekondigd als een machtig drama in 3 bedrijven. Daarna was er nog een opvoering van het blijspel "Apollo". Jos Bogaert bleef tot 1957 huisregisseur van de kring.

Verdere uitbouw van de toneelkring o.l.v. Andre Degryse

Toen Jos Bogaert terugkeerde naar Antwerpen kwam Andre Degryse in zijn plaats. Met een onvoorstelbare inzet en precisie leidde hij de groep naar ongekende hoogtes. De thuishaven van de kring was destijds de feestzaal van de Oude Vrije School. De plankenvloer, het grimmeerzaaltje, de coulissen, de "souffleurbak" ... straalden een onvoorstelbare sfeer uit.

Rond de jaren 80 verhuisde de kring naar Zaal Zonneheem in de Basijnsmolenstraat. Hier lagen de technische mogelijkheden heel wat hoger. Maar toch spreken de oudere leden met heel wat weemoed over de tijd in Oude Vrije School.

Toen Andre Degryse om familiale redenen moest afhaken, werkte de kring enkele jaren met gastregisseurs. Verrijkend was dit in ieder geval, maar om praktische redenen werd terug gezocht naar een huisregisseur. Fernand Coremans, actief lid van 1985 tot 2005 heeft deze taak op zich genomen. Er wordt nu nog enkel met gastregisseurs gewerkt.

Rik Degryse, nieuwe voorzitter sinds 1992

Sinds 1992 heeft Rik Degryse de taak van voorzitter op zich genomen. En met een deels nieuw bestuur, zijn zij er allen in geslaagd om jaar na jaar meer en meer toeschouwers te mogen verwelkomen.

Toneelkring "Wij Bouwen" vierde in 1997 zijn 50-jarig bestaan en verkreeg bij koninklijk besluit de machtiging om voortaan de titel van Koninklijke vereniging te dragen. Een titel waar wij in alle bescheidenheid trots op zijn en voor het bestuur en de leden een stimulans is om de ingeslagen weg verder te zetten.

In 2012 vierde de kring zijn 65e verjaardag. En met trots heeft men in datzelfde jaar voor het eerst een totaal van 2500 toeschouwers mogen verwelkomen.

Prijzen en erkenningen

De vereniging heeft reeds tal van prijzen in de wacht kunnen slepen. Zo nemen ze om de twee jaar deel aan het Gouden Meeuw-tornooi. Rik Degryse werd drie maal bekroond met een Gouden Meeuw en ook voor het decor, onder leiding van Willy Staelens, bracht men tot twee maal toe een Gouden Meeuw mee naar Oostnieuwkerke. Ook verschillende nominaties en eervolle vermeldingen werden behaald door Nadine Dekemele, Greet Vandepitte, Rik Degryse en Winny Fieuw.

Verschillende jaren heeft de kring deelgenomen aan straatfestivals onder andere in Galmaarden, Wulpen. En in 2006 wonnen ze het internationaal straatfestival in Galmaarden met "grensgevallen".